Kurs i självutplåning

Galago, 2015

Maria ser fram mot några veckors sommarkurs i clownteater. Hon vill komma bort från stan, bort från allt jobbigt. Vad hon inte vet är att det kommer bli en omtumlande upplevelse som förändrar saker för alltid när den mysiga stämningen kursdeltagarna emellan förbyts i vuxenmobbning och maktfullkomlighet. Men Maria är trött på att knyta näven i fickan och bestämmer sig för att slå tillbaka.

Kurs i självutplåning samlar förutom titelserien en rad berättelser av Henrik Bromander där livet ställs på sin spets och blir till blixtrande allvar. Han skildrar arbete, ensamhet och kamp som ingen annan i Seriesverige idag. Tidigare har han bland annat gjort den kritikerrosade serieromanen Smålands mörker, som även dramatiserats. Senast var han aktuell med romanen Riv alla tempel.

”Bromander visar här effektivt på sin spännvidd, likväl som han ger prov på en extremt fascinerande, vissa skulle förmodligen kalla den cynisk eller nihilistisk, världssyn; ett bättre sätt att spegla Sverige våren 2015 är svårt att tänka sig.”
Elias Björkman, Svenska Dagbladet

”Det finns något väldigt oförställt över Henrik Bromanders serier. En sorts absurdistisk realism, om något sådant är möjligt. Han är egentligen bäst i det långa formatet, men nya samlingen Kurs i självutplåning är ändå läsvärd.”
Adam Svanell, Svenska Dagbladet

”Bromanders naivistiska svartvita teckningsstil påminner visserligen om många andra svenska serietecknares, men utan tvekan finns det något eget och personligt i hans berättande (...) Som mest slagfärdigt blir det när Bromander tar sig an arbetsrättsliga frågor och skildrar den cyniska telemarketingbranschen i serien Chefen eller situationen för bemanningsanställda på det påhittade speditionsföretaget UPX.”
Hanna Jedvik, Göteborgs-Posten

crossmenu