Medborgarna

Weyler, 2023

En kvinna tröttnar på otryggheten i bruksorten där hon vuxit upp och går med i ett medborgargarde. Två småländska heroinister reser till Göteborg för att reglera en skuld. En minkfarmare patrullerar bland burarna och låter handlampans sken svepa över de sovande djuren. En desillusionerad man reser till Baskien, en gång föremålet för hans drömmar om frihet, men hittar något annat bortom vapenstilleståndet.

Henrik Bromanders Medborgarna är en novellsamling om människor här och nu, där han fortsätter att utforska livet på samhällets sällan belysta skuggsida.

"Kanske finns det inte någon svensk författare i dag som tydligare och mer komplext skildrar utanförskapets mekanismer. Och det i en orolig tid när vi verkligen behöver skönlitteraturens hjälp för att förstå dem"
Annina Rabe, Expressen

"En mycket läsvärd bok. Bromander fördjupar och nyanserar bilden av ett Sverige som allt för ofta och lätt glöms bort, karikeras, ömkas eller nedvärderas av dem som från en helt annan position definierar det rätta och goda och snygga. Hans berättelser erbjuder en serie provborrningar i samtidens sediment och visar hur ett samhälle i förändring löper genom kroppar och medvetanden och får dem att skälva"
Jesper Olsson, SvD

"För tankarna till Alice Munro... Konstant uppslukande. Tillsammans skapar de något större, en muralmålning av ett stycke nutida Sverige"
Anders Sjögren, Västerbottens-Kuriren

"Hans litterära styrka och egenart finns någon annanstans än i själva formuleringarna. De bor i den böljande intensiteten, i den väntande kollapsen, i ett kynne som inte går att lita på"
Kristina Lindquist, DN

"Bromander lurar oss skickligt att sympatisera med personer vars handlingar kan vara nog så avskyvärda"
Petter Larsson, Sydsvenskan

crossmenu