Riv alla tempel

Atlas, 2014

Johan har ett mål: att bli någon att räkna med. Men han har förutsättningarna emot sig; han är tjock, osäker och mobbad. Vägen till makt går genom hårda plågor på gymmet. Målmedvetet och med hjälp av steroider bygger han upp sin kropp till en rustning. Det här är upptakten till en ond spiral som leder ned i samhällets undervegetation. Johan har blivit sin egen lyckas smed, men han har också sått fröet till sin egen undergång.

Riv alla tempel är en tragedi som tecknar bilden av män på kant med det etablerade samhället. Det är en brutal skildring av urspårad kroppsbyggarkultur, men också en arbetarroman för vår tid

”Henrik Bromander har skapat en sällsynt och intelligent skildring av kroppsbyggarkulturen, det är något så ovanligt som en roman om den manliga kroppen som objekt (...) Men Riv alla tempel är framförallt en monstruös skildring av en anti-intellektuell manlighet. Av mannen i kris, han som hatar pk-media och känner sig sviken av samhället, han som får sin världsbild bekräftad i stängda rum; i ett gym eller på nätforum. En man som hela tiden kämpar för att rikta föraktet utåt. Därmed är Riv alla tempel inte bara en bra roman utan också en högst angelägen sådan.”
Johan Knutsson, P1 Kulturnytt

”en uppgörelse med maskuliniteten i sig. Att en sådan behövs, det lär alla som får det otvivelaktiga nöjet att läsa Riv alla tempel bli övertygade om.”
Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten

”Bromander är exceptionellt bra på att måla fram en kroppslighet som är så verklig att den nästan går att vidröra. En kroppslighet i en kroppskultur jag inte är van vid att närma mig, och just därför så glad att få lära känna.”
Li Eriksdotter Andersson, Skånska Dagbladet

”En brutal bok om maskulinitet och dess konsekvenser. Som någon slags våldsam kriminalfilm är den extremt spännande: undergroundgymmen, sprutorna, pengarna och riskerna”
Nina Einarsson, Helsingborgs Dagblad

”Fantastisk”
Fredrik Edin, Arbetaren

”Det är plågsamt. Inte bara för att Bromander river och petar i förhållanden som att unga män och pojkar, liksom en oroande stor andel vuxna män, uppfostrats till att skyla över, tysta ned och till och med förneka. Det vilar fortfarande ett moln av förakt för svaghet över den moderna, svenska, jämlika mannen”
Magnus Östnäs, Nerikes Allehanda

”Skrämmande, påträngande och skakande.... Bäst just nu”
Anna Hedelius, Barometern

”En drabbande studie i osund manlighet”
Adam Svanell, Svenska Dagbladet

”Trovärdigheten är total”
Lena Kvist, Borås Tidning

”Detta tema har Bromander alltså arbetat med i 18 års tid, utan att det ännu känns det minsta trött eller gjort. Istället kan jag bara beundra hans enträgna arbete, där han bara når allt djupare för varje tag med spaden”
Johannes Nilsson, Tidningen Kulturen

”Månadens läsning”
Nöjesguiden

”Jag har aldrig läst en svensk roman som skildrar just detta med samma komplexitet. På det sättet är Henrik Bromander helt enkelt ganska unik”
Patrik Svensson, Sydsvenskan

”Jag är sällan så nära en litterär karaktär som jag varit Johan, och då är jag ändå en person som lever i min egen lilla värld nästan hela tiden. Den raka, enkla, men exakta prosan gör det med mig. De rusiga, deliriska drömsekvenserna är minst lika suggestiva. Henrik Bromander måste skriva så många fler historier, tänker jag.”
Rebecka Åhlund, Smålandsposten

”I Riv alla tempel tar det inte en lång stund innan jag förstår att det sörmländska mörkret är lika svart som det småländska (...) Det är ett riktigt svårt liv som gestaltas, men kanske är det bokens direkta tilltal i kombination med värmen i författarens människosyn som gör läsningen så lätt ändå. Bromander gestaltar, precis som i den förra romanen, en i grunden god person som korrumperas av omgivningen och omständigheterna och begår kriminella handlingar som en logisk konsekvens av allt som har hänt. God förresten, han är ynklig och feg också. Men jag är långt ifrån likgiltig inför hans öde. Om vi som samhälle känner så för våra förlorade män (och låter enskilda flickvänner och mödrar slippa dra hela lasset själva), så finns det kanske hopp även i den djupaste tragiken.”
Hanna Kangassalo, Södermanlands Nyheter

”Detta tema har Bromander alltså arbetat med i 18 års tid, utan att det ännu känns det minsta trött eller gjort. Istället kan jag bara beundra hans enträgna arbete, där han bara når allt djupare för varje tag med spaden.”
Johannes Nilsson, Kulturen

Riv alla tempel ger en inblick i en kroppsbyggarsubkultur som på många sätt är en parodi på resten av samhället. Muskelgalningarna har fastnat i en förvriden manlighet där det gäller att vara tuffast och mest attraktiv för det motsatta könet (...) Men det som skrämmer mest i boken är beskrivningarna av den normala omgivningen, som skymtar förbi då och då. Ett Sverige där allt handlar om att vara framgångsrik och ha en så kallat perfekt kropp. Där poliserna tar anabola för att kunna slåss bättre och företagen anlitar kriminella för att driva in skulder”
Kalle Holmqvist, Aftonbladet

”Storartad roman om urspårad manlighet”
Kalle Lind, City

”Ett mörkt porträtt av den moderna mannens förhållande till sin egen kropp. Med stilistisk karghet klär han av både den klichétyngda uppväxtromanens format såväl som en förvriden maskulinitetet som ekar obehagligt nära vår egen verklighet”
Björn Werner, Borås Tidning

crossmenu