Shahid / Skärvor

Galago, 2019

En svensk konvertit som ansluter sig till IS. En kvinnlig konstnär i akut livskris. Deras vägar möts på våldsamma och oväntade sätt. Henrik Bromanders Shahid/Skärvor är ett mäktigt epos om utanförskap, gränslöshet och radikala livsval. Den har två omslag och två livsöden, men bara ett slut. Det är en skildring av de små detaljerna och de avgörande stegen i två människors tillvaro i den sena stund vi befinner oss på jorden några andetag innan slutet.

”Ett sätt att nyktert berätta om IS obeskrivliga ohyggligheter, samma me­tod som Art Spiegelman använde när han skildra­de Förintelsen i fabelform i Maus. Denna simpelt ritade bok visar, återigen, att Bromander behärskar seriemediet briljant”
Mattias Oscarsson, Sydsvenskan

”Bromanders klasshat är tydligt. Han krusar ingen. Gisslar alla (…) En obönhörlig serieroman, värd att läsa och begrunda i alla samhällsklasser.”
Mats Kolmisoppi, Göteborgs-Posten

”Bromander går inte med på det enkla narrativet. Han berättar om dem i all deras ynklighet och äcklighet, men med kärleksfull blick och hand, djupt lojal trots att de är så osköna, utan att bli alltför sentimental. Det är inte många som gör det. Eller ens kan”
Rebecka Åhlund, Borås Tidning

”En intelligent, känslomässigt stark och skickligt berättad påminnelse om hur vi alla bär på olika versioner av verkligheten och om hur våra öden flätar oss samman på de mest oväntade vis. Men framför allt om hur vi inte kan springa ifrån vårt förflutna, där barndomstrauman såväl som kultur- och klassbakgrund påverkar oss långt in i vuxen ålder”
Ida Therén, Svenska Dagbladet

”Shahid/Skärvor är kort sagt en helvetiskt dyster bok. Men trots sin nattsvarta historia, trots sitt deprimerande slut, lyser den ändå upp bokhösten genom sin empatiska människoskildring. Bromander är inte ute efter att förlåta de bestialiska dåd unga européer begår nere i Syrien. Men han vill förstå bakgrunden till dem”
Rasmus Landström, Dagens ETC

crossmenu