Skymningstid

Weyler, 2021

Allt borde vara perfekt. Det svenska samhällsbygget är hugget i sten, beredskapslagren är välfyllda och på vårkanten hörs finkarna sjunga i lövträden. Ändå går Gunnar Björk med en molande oro. När vinden vänder, och det kan hända när som helst, då är allt upp till honom.

Samtidigt får säkerhetspolisen Monika Nilsson upp ett spår som pekar mot en inhemsk högerextrem gruppering, möjligen med kopplingar till statsapparatens allra innersta kretsar.

Skymningstid är en roman om hemliga nätverk mitt i välfärdssamhället. Det handlar om makt och motstånd, om rädslan för en sovjetisk ockupation och om det svenska sjuttiotalets skuggsida.

”Det är svårt att tänka sig någon som vore bättre lämpad att ta tag i detta stoff än Henrik Bromander. Få äger hans förmåga att låta det historiska ögonblicket kristallisera sig i romanfigurernas öden och tankevärldar”
Rebecka Kärde, Dagens Nyheter

”I Skymningstid träder Bromander fram som en stilsäker svensk John le Carré. I likhet med den brittiske thrillereleganten vet Bromander att hålla sig så nära verkligheten att fiktionen tycks fullständigt trovärdig”
Yukiko Duke, Vi Läser

”Att Bromander lyckas gestalta detta existensvillkor, som vi delar med dessa samtidigt ömkliga och storslagna människor som figurerar i hans mänskliga tragikomedi, utan ett uns sentimentalitet och utan att spänningsmomentet förlorar sin framåtriktade energi gör sannerligen inte saken sämre. De många, många läsare som Skymningstid förtjänar är att gratulera”
Ragnar Strömberg. Göteborgs-Posten

”Bromander stakar ut en bättre, friskare väg för den svenska romankonsten. Nya iskallt paranoida Skymningstid är ytterligare ett bevis på det.”
Victor Malm, Expressen

”Grundlig research kan tynga ner en text betänkligt, men här håller den sig på rätt sida, GW Persson-sidan, där verkliga händelser och dikt vävs samman på ett sömlöst vis (...) Ytterst handlar förstås även Stay behind-rörelsen om en kombination av att finna mening, känna sig behövd och invigd, som en del av något större. En riktig karl. En som kanske, i en annan tid, skulle stormat Kapitolium”
Rebecka Åhlund, Borås Tidning

”Det är spännande, berörande, nyanserat och djuplodande. Henrik Bromander bör redan nu se till att han inte bokar in sig för andra åtaganden kvällen för Augustprisgalan”
Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad

crossmenu