Smålands mörker

Galago, 2012

Smålands mörker är en stor, svensk serieroman, en episk berättelse från det småländska höglandets djupa skogar som utmanar och utforskar konventioner och traditioner. Här finns en homosexuell fascist som ritar självbiografiska serier, kärleksfull vänskap som slutar i svek och en längre fängelsevistelse. Här finns en bygd på sakta utdöende, en plats snart lika omodern och bortglömd som de egenhändigt utgivna fanzines som huvudpersonen Erik publicerar sina alster i.

Med Smålands mörker återvänder Henrik Bromander till seriemediet efter den hyllade novellsamlingen Det händer här. Men framförallt återvänder han till sina småländska rötter, till farföräldrarnas historier, till minnen som legat gömda och glömda. I sitt mest omfångsrika verk hittills flyttar Henrik Bromander fram gränserna för vad som är möjligt att göra inom alternativa serier. Samtidigt levererar han en oroväckande samtidsanalys från ett Nordeuropa där de politiska vindarna blåser allt kallare.

”En nattsvart berättelse om klassamhällets brutalitet”
Kristina Lindquist, Dagens Nyheter

”Bromanders Smålands mörker skulle mycket väl kunna ingå i demokratiundervisningen för gymnasieelever. Jag tror att det är ett av de finaste omdömen jag kan ge en roman”
Ivar Andersen, Arbetaren

”Jävlar vad Henrik Bromander gör det bra. Det stora och mäktiga med Smålands mörker är just hur han verkligen går in i de för honom främmande världarna och försöker förstå dem”
Patrik Svensson, Sydsvenskan

”En drabbande serieroman, tung både rent fysiskt och tematiskt, men makalöst genomarbetad”
Henrik Zackrisson, Rocky Magasin

”Blivande klassiker”
Johan Hilton, Expressen

”Årets viktigaste bok”
Mikaela Blomqvist, Göteborgs-Posten

”Det finns ett stort, desperat allvar bakom beskrivningen av en ung man som alltför många hade kunnat bli, och det ligger en respektingivande oräddhet över sättet att berätta hans historia”
Jonas Ellerström, Smålandsposten

”På något vis, jag vet inte varför, så får jag samma känsla här som av Kristian Lundbergs Yarden. Och då ska ni veta att de skiljer sig åt på så många vis, genre, omfång, format, etc, men de har det här engagerande, berörda draget gemensamt. Rakt in i hjärtat vid läsningen.”
Johanna Ögren, Bokhora

”Fantastisk”
Ragni Svensson, Tidningen Brand

”Lysande pärla”
Cecilia Verdinelli, Göteborgs-Posten

”Episk och mästerlig”
Dick Harrison

”Med en handling som stryker läsaren mothårs, och med bilder som är oskyldiga och motbjudande på en och samma gång, skildrar Henrik Bromander människans mörkaste sidor.”
Ur motiveringen till Seriefrämjandets Urhundenpris för 2012 års bästa originalsvenska seriebok.

”Obehaget i att känna igen sig – om så i en endaste mikrob – i en person vars politiska ideal är helt korrupta, är det som gör Smålands mörker till en fullständigt lysande serie. I sin realistiska råhet ligger den chockerande rätt i tiden och blir en psykiskt påfrestande sidvändare”
Christoffer Röstlund Jonsson, Aftonbladet

”Det är högst välkommet med en serieroman som tar ett så skoningslöst grepp om samhället vi lever i”
Agnes Arpi, Göteborgs-Posten

”Med skoningslös precision skildrar Bromander allt det fula i livet och mänskligheten, i vissa stunder så effektivt att man blir yr och illamående”
Viktor Hariz, Kulturnytt

”Det bästa jag läst i serieväg på år och dar”
Åsa Grennvall

”En milstolpe inom den svenska seriekonsten”
Mattias Oscarsson, Sydsvenskan

”Fenomenala Bromander kopplar öppenhjärtig text till brutal bild i sin obarmhärtigt belysande tegelstensserieroman”
Bodil Juggas, Arbetarbladet

”Det finns några mycket mörka stråk i Henrik Bromanders roman. Det finns ett stort, desperat allvar bakom beskrivningen av en ung man som alltför många hade kunnat bli, och det ligger en respektingivande oräddhet över sättet att berätta hans historia.”
Jonas Ellerström, Smålandsposten

”Ett underhållande men svart serieepos där extremhögervindarna fått fäste i grantopparna”
Malena Rydell, Arena

”Årets läsupplevelse”
Borås Tidning

”Henrik Bromanders seriealbum är exakt så lysande som folk påstår”
Kalle Lind, City

”Detta är stor litteratur”
Sanna Töringe, Publikt

crossmenu