Vän av ordning

Atlas, 2016

Joels trollande på nätet börjar som ett tidsfördriv, med bus och tomma provokationer. Men i takt med att han tröttnar på etablissemangets hyckleri utvecklas han till aktivist i den högerradikala rörelsens tjänst.

Joel blir nätkrigare på heltid, med bloggen som vapen i kampen mot mångkulturen. Men en resa till Thailand förändrar allt. Joel träffar Sunee och kärlek uppstår, om nu kärlek bara inte var så jävla komplicerat.

Vän av ordning är en roman om hatet och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält. En berättelse om digital kamp och total gränslöshet.

”Resultatet känns som ett slags korsning mellan Michel Houellebecqs Underkastelse (den självbefläckande huvudpersonen Joel är ett slags Houellebecqfigur) och ambitiös dokumentärfiktion. Skildringarna av Joels trollande på nätet, hans politiska utveckling och hans familjebakgrund kunde lika gärna vara delar av ett tidningsreportage om en sällsynt aktiv Flashbackpseudonym. Det är lätt att föreställa sig Joels röst nerpitchad i Robert Aschberg-serien Trolljägarna (...) Ska man skriva politisk litteratur får man gärna göra det just så här: genom att försöka skildra det fula snarare än det rätta”
Philip Teir, Dagens Nyheter

”en välgjord redogörelse för hur den inre och yttre logistiken ser ut för en nätkrigare”
Jenny Teleman, Kulturnytt

”Det är en roman som är omistlig för den som vill förstå strömningarna i Sverige 2016”
Kristian Ekenberg, Dalarnas Tidning

”En fullkomligt trovärdig gestaltning av en näthatare, och en ganska fantastisk Malmöskildring”
Patrik Svensson, Sydsvenskan

”Tack vare Bromanders förmåga att ge monstret ett existentiellt djup tvingas vi förhålla oss moraliskt till att vi faktiskt förstår Joels tragedi – hur vi än ryggar för hans hemska handlingar. Henrik Bromander har åstadkommit en välunderrättad, insiktsfull och trovärdig skildring från en av manlighetens skuggsidor, och på köpet gjort vår polariserade samtid en smula mer komplicerad”
Marcus Priftis, Svenska Dagbladet

”Det är svårt att inte fångas in av Bromanders liksom avmätt pockande stil med plötsliga avbrott för chockverkan eller tillbakablickar (...) Henrik Bromander är en drabbande, supermörk serietecknare, men också en skicklig romanförfattare inom att behandla de mer extrema och destruktiva sidorna av manligheten”
Rebecka Åhlund, Ystads Allehanda

”Djupt imponerande (...) Framför allt lyckas Bromander med det nästintill omöjliga: att skapa någon form av lojalitet med sin djupt obehagliga huvudperson, som tvingar läsaren att se bortom det namnlösa monstret”
Annina Rabe, Expressen

crossmenu